Jak się przygotować do maratonu mtb?

Maraton MTB to ogromne wyzwanie zarówno dla naszego organizmu, jak i sprzętu na którym się poruszamy. Przed starem warto odpowiednio przygotować się pod względem fizycznym i technicznym, aby na trasie nic nas nie zaskoczyło.

Treningi

Podstawą dobrego przygotowania są regularne treningi. Należy zacząć je odpowiednio wcześnie przed planowanym dniem zawodów. Konieczne jest także ustalenie celu, który chcemy osiągnąć podczas maratonu. Jeżeli startujemy pierwszy raz i zależy nam wyłącznie na kondycji pozwalającej na sprawne i przyjemne pokonanie trasy to przygotowania do wiosennych startów możemy zacząć jesienią, natomiast jeżeli chcemy ukończyć maraton z konkretnym wynikiem to o formę trzeba zatroszczyć się wcześniej. Aby skutecznie monitorować postępy w treningach, warto przed rozpoczęciem przygotowań wykonać testy wydolnościowe. Dzięki nim możemy ponadto określić jaki są nasze mocne i słabe strony.

Przygotowania, szczególnie na początku, nie powinny skupiać się wyłącznie na jeździe na rowerze. Konieczne są treningi wzmacniające całe ciało, np. ogólnorozwojowe ćwiczenia na siłowni, bieganie i pływanie. Następnie, z biegiem czasu, coraz więcej treningu przeznaczamy na ćwiczenia na rowerze, a mniej na inne formy aktywności fizycznej. Podczas przygotowań oprócz regularności treningów istotny jest także ich plan i odpowiednie rozłożenie. Nic nie powinno być przypadkowe. Tylko staranne zaplanowanie przygotowań i ciągłe monitorowanie wyników przynosi oczekiwane rezultaty. Nie mniej ważna jest także regeneracja. Należy słuchać swojego organizmu i reagować na jego sygnały. Dzięki temu unikniemy przetrenowania i ewentualnych kontuzji.

Dzień wyścigu

Do startu należy przystąpić będąc zregenerowanym i wyspanym. Na miejsce maratonu warto zabrać ze sobą jakiegoś towarzysza, który popilnuje naszych rzeczy i pomoże z załatwianiem formalności, tak żebyśmy nie musieli martwić się niczym innym niż wyścigiem. W dniu startu, około 3 godziny przed wyjazdem, powinniśmy zjeść pożywne, ale nie ciężkostrawne śniadanie. Ostatni pokarm należy przyjąć nie później niż godzinę przed startem. Kolejne przekąski spożywamy dopiero w trakcie trwania zawodów. Bezwzględnie nie możemy zapominać także o regularnym nawadnianiu się na trasie. Dla osób, które nie lubią lub nie potrafią pić z bidona podczas jazdy, ciekawym rozwiązaniem jest plecak rowerowy z bukłakiem. Przed rozpoczęciem maratonu trzeba wykonać rozgrzewkę, która przygotuje nasze mięśnie do długotrwałego wysiłku. Kiedy już ruszymy na trasę należy pamiętać o utrzymywaniu własnego tempa dla optymalnego rozłożenia energii na całą trasę. Miejmy na uwadze również bezpieczeństwo swoje i innych uczestników.

Sprzęt

Oprócz przygotowania zawodnika, bardzo ważny jest także jego sprzęt. Przegląd roweru należy przeprowadzić z wyprzedzeniem, by mieć czas na ewentualne naprawy. Ostateczne sprawdzenie możemy wykonać 2 – 3 dni przed maratonem. Nawet jeśli wszystkie sprawy techniczne wydają się być w porządku to na trasę warto zabrać ze sobą podstawowy zestaw naprawczy zawierający m.in. spinkę do łańcucha, dętkę czy rozkuwacz.